Vintage Saat Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

02-02-2024 15:10
Vintage Saat Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
İster kullanmak için, ister koleksiyonunuza yeni bir parça katmak için, isterseniz de bir yatırım için hangi amaçla olursa olsun vintage saat alırken size yardımcı olacak bilgileri yeni yazımızda hazırladık. Çoğu zaman vintage saatler hakkında bilgi isteyen kişiler bize ulaşmakta ve yapmaları gerekenler hakkında bizden yardım istemekteler. Bu sebeple oldukça işinize yarayacağına inandığımız bir rehber hazırladık.

1. Araştırma Yapmadan Satın Alma Evresine Geçmeyin

Bir antikacı veya saat dükkânının penceresinde gördüğünüz güzel görünümlü bir saat, sizde satın alma dürtüsü yaratabilir. Ancak, alacağınız saatin güvenilir olması konusunda emin olmalısınız. Öyleyse ödevinizi yapın ve satın almak istediğiniz saat hakkındaki her şeyi öğrenin. Bir marka veya özel bir saat modeli konusunda yeterli bilgiye ulaşmanız internet sayesinde artık çok kolay. Beğendiğiniz saat hakkında kolayca detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

İnternet dışında da belli markaların, dalış saatlerinin, kronografların, ikonik saatlerin vb. hakkında birçok kitap yazılmıştır. Çoğu zaman, bu kitaplar web sitelerinde bulunabilir. Ayrıca karşılaştırma yapmaya çalışın. Saat atölyelerinde benzer saatler bulmaya çalışın ve durumları ile fiyatlarını not edin. Bir süre sonra, piyasa fiyatlarını ve bu saatlerin genelde içinde bulunduğu koşulları oldukça iyi anlayacaksınız. Ayrıntılara dikkat edin, beğendiğiniz saatin ayırt edici özelliklerini öğrenerek bunların almak istediğiniz saatte doğru şekilde olup olmadığına bakın. Kartal gibi gözlere sahip olmasanız da bu tür bilgilere sahip olmak yeterli olacaktır.

2. Tutkuyu Paylaşın

Birçok koleksiyoncu tutkuyla bağlı oldukları saat ve markalar hakkında sosyal medya üzerinden bilgiler paylaşıyor. İnternetteki büyük saat forumlarına girebilir ve başkalarının deneyimleri okuyabilirsiniz. Herhangi bir soru sormadan önce bir forumun arama işlevlerinden yararlanın, bazı sorular çoğu kez sorulmuş ve daha önce cevaplanmıştır. Sorduğunuz soruların çok belirgin olduğundan emin olun. Beğendiğiniz bir saati gördüyseniz birkaç resim ekleyin, model adını ve mümkünse referans numarası ile içindeki kalibreyi açıkça belirtin. Bu uzmanların doğru cevap vermesine yardımcı olacaktır. Sonunda, sadece soru soran olarak kalmadığınızdan emin olun kendi deneyiminizi de paylaşın.

3. Üretici ile Temasa Geçin

Saat markaları geçmişte ürettikleri ürünlerin zengin bir arşivine sahiptir. Bazı markalarda üretim yılı, varış ülkesi, üretilen parça sayısı, kalibre sayısı veya referans numarası hakkında bilgi içeren arşivlerden bir kısmını isteyebilirsiniz. Ayrıca, bazı markaların vintage saatleri veya hareketleri hakkında sorularınız için iletişim kanalları bulunmaktadır. Bu markalar koleksiyonerlerden çok fazla benzer konuda e-postalar alıyor. Bu yüzden belli süre içinde herhangi bir yanıt almadıysanız, tekrar sormak için bir mail göndermek isteyebilirsiniz.

4. Bir Saatçiden Yardım Alın

Muhtemelen size verebileceğimiz en iyi ipucu, kendinizi eğitmenin yanında bir saatçi veya büyük bir marka için çalışan birini bulun. Bazı saatçiler belirli bir marka konusunda uzmanlaşmış veya belirli hareketler hakkında güçlü bilgiye sahiplerdir. Aradığınız saat hakkında bilgi edinmek veya satın almayı düşündüğünüz saati göstermek için yardım alabilirsiniz. Ayrıca, fiyatlar hakkında soru sormaya çekinmeyin.

5. Doğru Fiyatı Bulun

Fiyat, bu işin en ilginç kısmıdır. Çok benzer görünen saatlerde büyük farklılık gösterebilir. Bu konuda yardımcı olacak en ön plandaki kaynak, online satış platformları veya perakende mağazalarda bulunan saat fiyatlarının karşılaştırılması olacaktır. Fiyatlar arasında uçurum varsa o saat ya gerçekten istediğiniz gibi değildir (sahtedir) ya da satmaya kalkan kişinin saat hakkında yeterli bilgisi bulunmamaktadır. Bu yüzden fiyat konusunda ucuz olanı seçmek yerine güvenilir olanı tercih edin. Satın almayı düşündüğünüz saat için satıcının size verebileceği garantiler hakkında soru sorun (orijinalliği, tamir veya yedek parça garantisi gibi). Elbette 50 yaşındaki bir saat için iki yıllık garanti vermek çoğu zaman mantıklı değildir. Gerçekçi olun, eğer memnun kalmazsanız saati iade etme konusunda en azından aranızda mutabakat sağlayın. Saati almak istediğiniz kişi hakkında da bilgi sahibi olun. Daha önce satış yaptığı kişilerle görüşerek satıcı hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın.

Saati almadan önce biraz pazarlık yapmayı isteyebilirsiniz ancak bazı durumlarda bu kötü bir etki yaratabilir. Fiyat konuşurken mutlaka tamir ve servis durumunu da göz önüne alın. Almak istediğiniz saat belki gördüğünüz en güzel saattir ama küçük gibi görünen problemler servise gittiğinde çok büyük bir hal alabiliyor. Bu yüzden iyi bir anlaşma yapın ve satış sonrasında da destek isteyin.

Sizin için hazırladığımız bu bilgiler sayesinde vintage saat alırken aklınızda soru işaretleri olmasını engelleyecek bilgiler sunmak istedik. Bu bilgilerden yararlanarak başarılı bir alışveriş yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.