Sık Sorulan Sorular ( Teknik )

50 metre suya dayanıklı yazıyor, ben 1 metreye bile dalamam...

Burada belirtilen özellik derinlik değil basınçtır. Genelde 50 metre basınca dayanıklı saatle bile sürekli duşa veya denize girmek risklidir. Ayrıca saatin kullanım kılavuzunda bulunan su geçirmezlik açıklamasının okunmasını öneririz.

 

Çok para ödediğim saatime su giriyor...

Saatin değeri ile su geçirmezlik özelliği farklı konulardır. Saatinizin su geçirmezlik özelliğinin olup olmaması, değeriyle değil fantezi veya spor saat kategorisinde olmasıyla ilgilidir.

 

Altın saatimin rengi açıldı...

Saat gerçekten altın ise bu mümkün değildir. Altın kaplama saatlerde ise kaplama mikronu ve tekniği önem kazanır. Her insana göre değişen ter asidi de bu konuda etkendir.

 

Kolumdan çıkardığımda duruyor...

Önce saatin mekanik otomatik mi, pilli mi olduğuna bakılmalıdır. Çünkü pilli saate alışan kimseler çoğu zaman saatin nasıl çalıştığını unuturlar. Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.

 

Saatin takvimi gündüz 12'de atıyor...

Saatin ayarını yaparken takvimin değiştiği an gecenin 12’si kabul edilerek ayar yapılmalıdır. Eğer öğleden sonranın saati ayarlanacaksa akrep 12’nin üzerinden bir kere daha geçirilerek ayarlanmalıdır.

 

Saatin takvimi gece tam 12'de atmıyor...

Gece tam 12’de takvimin atması bazı kaliteli saatlerde bile olmayabilir. Bu işlemin birkaç dakika önce veya sonra olması önemli bir kusur değildir. Eğer bundan çok daha fazla bir süre söz konusu ise serviste ayarlanabilir.

 

Mekanik saatlerde takvim ayarı nasıl yapılıyor...

Pilli ve mekanik saatlerde takvim ayarı, ayar kolu birinci kademeye çekilerek seri olarak yapılabilir. Ancak mekanik (kurmalı ve otomatik) saatlerde bu ayarın, saat 9.00 ile 2.00’nin arasını gösterirken yapılması doğru değildir. Çünkü bu aralıkta takvim çarkları atma hazırlığında olduğundan seri olarak çevirmek çarklara zarar verebilir. Öncelikle ayar kolu ikinci kademeye çekilerek akrep ve yelkovan bu aralığın dışına çıkarılmalı, tekrar birinci kademeye gelip takvim ayarı yapıldıktan sonra doğru saat ayarlanmalıdır.

 

Çok kıymetli mekanik saatim, pilli saatim kadar dakik gitmiyor...

Mekanik saatler usta işi ve el emeğinin eseridir. Zemberek denilen bir spiral yayın sıkıştırılıp genleşmesi ve buradan gelen mekanik enerjinin balans tarafından düzenlenerek eşit aralıklarla çarklara yansıtılması prensibiyle çalışır. Bu nedenle, mekanik saatler, pilden aldığı elektrik enerjisiyle titreşen quartz mineralinin zamanı eşit aralıklara bölmesiyle çalışan ve elektronik devrelerden oluşan pilli saatler kadar dakik olmayabilirler. Mekanik saatlerde kabul edilebilen ayar farkı günde +/- 15 saniyedir. Pilli saatlerde ise bu fark ancak bir ayda görülebilir. Mekanik saatler yaz- kış ısı farklarından daha çok etkilendiği gibi kullanıcının günlük hareket yoğunluğundan da etkilenebilir. Normal periyodik bakımı (2-3 yılda bir temizlik ve yağlama) yaptırılan bir mekanik saat, kullanıcısını hiçbir zaman randevusuna geciktirmez ve yolda bırakmaz.

 

Saat kolumu yara yapıyor, tahriş ediyor. Metal alerjim var herhalde...

Önce saatin arka kapağının ve kasasının çelik olup olmadığına, kayışlı ise tokanın yıpranmasına bakılmalıdır. Çoğu zaman bu şikayetler saatin bu bölümlerinin adi metalden yapılması ve metalin yüzeyindeki kaplamanın kalkmasından kaynaklanmaktadır.

 

Saatin saniye kolu dönerken kadrandaki taksimatın tam üzerine gelmiyor...

Bu, çoğu zaman saate baktığımız açı ile ilgili olsa da bazen de montaj sırasında kadranın taksimatının iyi yapılmamış olmasından, gözden kaçmasından kaynaklanmaktadır. Önemli bir kusur değildir.

 

Babamdan kalan saatin ithalatçı veya bayisisiniz; ama yedek parçasını temin edemiyorsunuz...

Saat modellerinin seri üretimden kalkmasından itibaren fabrika tarafından parçalarını bulundurma mecburiyeti 15 yıldır. Ancak bu süre, saat parçacılarının stoklarını da hesapladığımızda bir kat arttırılabilir. Bu süreler aşıldığında bazı özel modellerin yedek parça temini zor olmaktadır.

 

Sitenizde satılan en iyi saati satın almak istiyorum…

Bu şekilde bir sıralama yapamayız. Kalite sınırlarını zorlayan iyi saatler var ve bu husus saatinizden ne beklediğinizle ilgilidir. O nedenle, en pahalı saat en iyi saat olmayabilir.

 

Saatin özelliği olarak neden kronometre yerine kronograf terimini kullanıyorsunuz?

Bu iki saatçilik terimi hep karıştırılır. Kronometre, “Ayar farkı test edilmiş dakik saat” demektir. İsviçre’deki COSC (Controle Officiel Suisse Des Chronometres) adı verilen rasathanelerde bazı saat makinaları kronometre özelliğini kazanabilmek için dakiklik testine tabi tutulurlar, değişik ısılarda ve pozisyonlarda yatay, düşey test edilip kabul edilebilen limitlerde iseler “Kronometre” ünvanını hak ederler. O makinaya özel bir sertifika verilir ve kadrana kronometre yazılmasına onay verilir.

 

Kronograf ise “belirli bir zaman aralığını ölçen saat” demektir. Yerel saatten bağımsız bir zaman aralığını tutmaya yarar ve saate spor bir görünüm kazandırır.

 

Elektronik (quartz) saat mi; mekanik saat mi almalıyım?

İkisinin de kendine göre avantajları var. Aslında günün şartlarına uyan elektronik olanı. Koluna takmasan da aylarca çalışıyor, ayar farkı da neredeyse hiç yapmıyor. Yaklaşık iki senede bir pil değiştirdin mi tamamdır.

 

Mekanik saatler ki, bunlar kendi aralarında mekanik kurmalı ve mekanik otomatik diye ikiye ayrılır, daha bir çaba ve farkındalık ister. Kurmalı olanı yaklaşık 2 günde bir kurmanız, mekanik otomatik olanı ise 2 günden fazla bir süre kolunuzdan çıkarmamanız, aksi takdirde yeniden ayar yapmanız gerekir. Mekanik saatlerin ayar farkları da kişiye göre değişebilir. Sizin günlük hareketlerinizden ve yerçekimi nedeniyle kolunuzun duruş pozisyonlarından etkilenen yapıları vardır.

 

Günümüzde saatten zamanı öğrenme işlevi artık ikinci planda. Mekanik saatlerde, kadranın arkasında yatan makinenin dünyanın hala işgören en ufak mekanik mekanizması olması ve bu makine sanatının yüzlerce yıllık birikimin eseri olması, kullanıcıları tarafından daha çok önem taşıyor ve heyecana neden oluyor. Siz de bu heyecanı arıyorsanız ve ufak ayar farkları sizin için önemli değilse, el emeği göz nuru ustalık eseri bir mekanik saat almanızı önerebilirim.

 

Mekanik saatte taşın vazifesi nedir? Bu taşlar kıymetli midir? Taşın adedi ne kadar çoksa saat o kadar kıymetli midir?

Mekanik saatlerde hareketin iletilmesi, en kısa anlatımı ile iki şase arasına sıkıştırılmış ortasından dikey miller geçen hassas çarkların dönmesi vasıtası ile olur. İşte bu işlem sırasında çarkların milleri ile şasedeki yataklar arasında bir sürtünme ve buna bağlı aşınma oluşur. 1700’lü yıllardan sonra bu sürtünmenin azaltılması amacıyla; çark millerinin iki ucundaki yataklarda adeta rulman vazifesi gören yakut, elmas, safir gibi kolay aşınmayan, sert, pürüzsüz ve sürtünme katsayısı düşük kıymetli taşlar kullanılmaya başlanmıştır. Ancak o tarihlerde bile bu taşların kuyumculuk açısından pek de değeri olmayan kalitede olanları seçilmiş ve kullanılmıştır. Çünkü burada esas amaç, kıymeti değil fonksiyonu olmuştur. Bu taşlar çark millerinin daha az sürtünmeye maruz kalmasına ve yatakların aşınmamasına neden olduğundan, mekanik saatler dakiklik, dayanıklılık ve daha uzun ömürlü olma gibi çok önemli özellikler kazanmıştır.

 

Bugün tamamen sentetik olarak imal edilen ve daha fonksiyonel olarak kullanılabilen bu taşlar, saatin dayanıklı ve doğru çalışmasını sağlayarak değerini arttırmaktadırlar. Birçok saat meraklısı ne yazık ki hala saat taşlarının bu kırmızı yakut gibi görüntüsünü ve adedini saatin kıymeti ile eşdeğer tutar.

 

Mekanik saatte önemli olan taşın adedi değil, taşın fonksiyonel olarak, sürtünmenin en fazla oluştuğu, lüzumlu yerlerde, doğru olarak kullanılmasıdır.

 

Suya girmedim ama saatim havadaki nemi bile adeta bir sünger gibi emiyor…

Tahmin edebileceğiniz gibi saat kasasının içinde hava mevcuttur. Dolayısı ile uzunca bir süre klimalı ortamda kalındıktan sonra birdenbire 35–40 derecelere çıkıldığında ısı farkından ve kolumuzun hararetinden nadirde olsa böyle bir durum oluşabilir. Bu yüzden dalgıç saatlerinde bile sıcak su ile duş alınmaması veya saunaya girilmemesi tavsiye edilir. Suya karşı özel dizayn edilmiş spor saatler dışında saatinizi sudan kollayınız.

 

Elimde X marka bir saat var. Hediye gelmişti. Hiç kullanmadım. Bu saati size göndersem sitenizden yeni bir saat satın alabilir miyim?

Ne sitemizde ne de mağazalarımızda 2.el saat alım ve satımı yapmıyoruz. O nedenle saatinize fiyat biçemeyiz ve sitemizden bu şekilde bir alışveriş seçeneğini kullanamazsınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.